fbpx

VRTNA RASVJETA: Još malo, za Rajski VRT

Vrtna rasvjeta. Želite stvoriti romantičnu atmosferu, a elegantan okoliš kuće pretvoriti u vrtnu idilu? Istaknite poneke detalje i poigrajte se različitim trikovima. Jedan od bitnijih je noćna rasvjeta, koja će Vaš vrt podići na višu razinu i stvoriti osjećaj ugodne atmosfere, relaksacije i  intimnosti.

Uključite rasvjetu u vanjsku dekoraciju vrta. Lijepa vrtna rasvjeta će istaknuti prirodnu ljepotu Vašeg cvijeća i drveća, osvijetliti vrtlarsku stazicu dajući osjećaj sigurnosti. Osvijetlite ono što želite istaknuti!

Koju rasvjetu upotrijebiti?

Danas najpoznatija led rasvjeta sa solarnim napajanjem se najviše preporučuje, u kojoj solarne ploče akumuliraju sunčevu energiju, a navečer tu istu energiju koriste za osvjetljenje. Manje se i zagrijava što omogućuje bliže postavljanje i potpuno osvjetljenje biljaka, a kao takve su idealne za postavljanje na bilokoje mjesto u Vašem vrtu.

Savjet

Ako u Vašem vrtu postoje stepenice, fontanica, cvjetne gredice koje želite osvjetliti, jezerce ili čak manji bazenčić, dodajte im notu dekorativnosti uključenjem led rasvjete. Pokušajte ugraditi lampice u stepenice ili uz zid, a u vodu možete staviti i vodonepropusne svjetiljke. Stvorite svoju oazu mira i opuštanja kroz vodeni spa efekt rasvjete! Poigrajte se i bojom svjetla!

Vrtnu rasvjetu treba dobro isplanirati tako da svjetiljke osvjetljavaju samo vrt, a da pritom ne smetaju susjedima

Malo se zna o solarnim svjetiljkama i njihovoj primjeni u vrtovima i na otvorenim prostorima. Međutim, ne postoji mogućnost upotrebe i primjene solarne tehnike baš u svim vrtovima ili parkovima.

Postavljanje i montiranje elektroinstalacije vrtne rasvjete mogu obavljati samo ovlašteni stručnjaci koje naša firma Mass-light predlaže.

Sigurnost

Pravilno osvjetljenje u vrtu produžuje vrijeme korištenje dvorišta u toku toplijih večeri i dužih dana. Dobro planiranim postavljanjem LED svjetiljki vrt po noći djeluje posve drugačije nego po danu i može dočarati vrlo ugodnu atmosferu. Pravi je odabir da se umjesto cijelog vrta osvjetljenje samo pojedinih predmete ili područja u njemu.

Preveliki broj rasvjetnih tijela ne stvara pravi ugođaj jer je upravo prijelaz iz svjetlosti u tamu ono što je zanimljivo. U svakom slučaju, treba planirati rasvjetu tako da svjetiljke osvjetljavaju samo vrt kojem su namijenjene, a da pritom ne smetaju susjedima.

Planiranje

Kod planiranja vrtne rasvjete potrebno je voditi računa omnogim sigurnosnim mjerama. Postavljanje i montiranje elektroinstalacije vrtne rasvjete mogu obavljati samo ovlašteni stručnjaci. Bez obzira na otežan rad, skupoću ili dugotrajnost izvođač radova ne smije odustati ili zanemariti postojeće važeće propise. On je odgovoran za poštivanje važećih propisa i odredbi te snosi odgovornost za pokrivanje štete jer osiguravajuće kuće ne pokrivaju štetu nastalu nestručno obavljenih elektroinstalacijskih radova.

Pri izvedbi električnih instalacija na otvorenom potrebna je posebna opreznost. Vrlo bitno je voditi računa o tome da instalacije koje djeluju nisu automatske i sigurne, te da neispravne instalacije ometaju funkciju uređaja, pa može doći do strujnog udara, pa i do požara. Stoga treba voditi računa da se na instalacijama ne radi pod naponom. Pred početak rada instalaciju treba isključiti iz strujnog kruga, isključiti napon, uz pomoć ispitivača napona provjeriti je li instalacija pod naponom i na isključene osigurače staviti upozorenje.

Vodootporne instalacije

Najpovoljnije je planirati i instalirati vanjsku rasvjetu u vrtu prije nego je vrt oblikovan, već prema projektnoj dokumentaciji izrađenoj od stručnjaka za to područje. Možemo vam pripremiti projekat u kratkom vremenskom intervalu. Prema standardima, odnosno prema pravilu za ukupnu količinu svjetlosti u vrtu, propisana snaga rasvjete je jedan vat (W) po kvadratnom metru vrtne površine.

Pravilo koje vrijedi za skoro sve vrtove je da vodove treba polagati na najmanju dubinu od 60 centimetra. Potrebno je izraditi plan polaganja kabela kako ne bi bili oštećeni kod prekopavanja vrta. Također, prilikom polaganja kabela potrebno je zaobilaziti drveće da se ne bi oštetilo korijenje. Sva instalacija u vrtu treba biti vodootporna.

Za rasvjetu u vrtovima najprimjerenije i najpogodnije su takozvane reflektorske sijalice. Pod njihovom toplom svjetlošću najbolje i najrealnije se ističu boje i oblici biljaka. Takve reflektore možemo postaviti na udaljenost 10 metara i bliže od objekta kojeg želimo osvijetliti.

Reflektore je moguće postaviti i na drveće ili zidove kuće i ograde. Posebno efektno osvjetljenje pojedinih grmova ili biljaka moguće je izvesti malim reflektorima s posebno odabranim sijalicama u bojama i tako dodatno naglasiti njihovu egzotičnost i oblike.

Ako u vrtu postoje stepenice ili vodene površine moguće ih je osvijetliti svjetiljkama montiranim kraj stepenica ili ugrađenim u same stepenice, a ispod vodene površine ugraditi vodonepropusne reflektore ili svjetiljke. Osvjetljenje vrtova, bez obzira na veličinu, danas više ne predstavlja tako veliku investiciju, a proces instaliranja uređaja i kabela relativno se lako izvodi.