fbpx

Da li biram rasvjetu na pravi način?

Osvjetljenje u vašem domu treba biti promatrana kao nakit za naš interijer. Predstavljaju detalje koji upotpunjuju i zaokružuju izgled prostora u kojem živimo i dodatno ističu njegove kvalitete.

Kada je riječ o trpezariji, rasvjeta koja se spušta direktno iznad stola najčešće nije jedina u prostoriji. Svakako je najvidljivija i stvara najveći učinak, kako po pitanju svjetla, tako i po pitanju stila. Prilikom odabira savršenog rasvjetnog tijela iznad stola u trpezariji treba razmotriti pojedine  elemente kako bi konačni izgled impresionirao, nezavisno o veličini vašeg budžeta.

Dimenzije stola

Iako oblik i veličina vašeg stola ne moraju određivati kakvo ćete rasvjetno tijelo odabrati, svakako vam mogu pomoći pri odabiru. Na kraju se sve svodi na lični izbor i ukus, ali preporučuje se za okrugle stolove odabrati okrugle, heksagonalne ili oble visilice, dok će iznad četvrtastog ili pravouglo stola odlično izgledati pravougli ili ovalni oblici.

Možete se poigrati i s veličinom i više elemenata istog oblika, pogotovo ako imate ži sto, jer ćete time stvoriti uravnoteženi izgled prostora. Ako imate manji sto razmotrite veće visilice koje predstavljaju dobar izbor sve dok vam ne smetaju dok koristite sto.

Ugao gledanja

Za trpezarije  koje izgledaju zanimljivo, imaju lijep pogled kroz prozor, izražajne tapete ili umjetnička djela na zidu razmotrite visilice otvorenog tijela i geometrijskog oblika koje neće blokirati pogled kroz vašu prostoriju. Ovakva rasvjeta takođe je dobar izbor kada postavljate rasvjetu na visine i veličine koje izlaze iz standardnih okvira, jer neće preopteretiti prostoriju.

Intenzitet svjetla i kvalitet osvjetljenja

Osim tipova  sijalica koji utiču na osvjetljenje, to čini i oblik vašeg rasvjetnog tijela! Visilice u obliku bubnja ili lanterni koje su zatvorene sa svih strana stvaraju suptilnu i blagu svjetlost. Kada ih poredimo sa zvonastim lusterima koji usmjeravaju svjetlost na jednu tačku. Sjenila takođe mijenjaju način na koji se svjetlo raspršuje.Rupičasto sjenilo će stvarati zanimljiv uzorak u prostoru. Odlučite kakav efekt želite i u skladu s tim suzite svoj odabir.

Plafon/Strop

Kada je riječ o vješanju rasvjete sa stropa, ravni stropovi ne predstavljaju veliki problem.. Kosi stropovi znaju biti pravi izazov. Visilice s fleksibilnim lancima ili kablovima su praktičniji izbor od onih s fiksiranim držačem i predstavljaju odlično osvjetljenje.

Stil prostorije

Rasvjeta može pojačati temu odabranu za uređenje pojedine prostorije, ali može i odskakati od nje te predstavljati zanimljiv kontrast. Pomoću rasvjete s kristalnim ili zlatnim možete dodati dašak glamura u prosto, a prirodni materijali i boje omekšat će strogost njenog uređenja.

Ostala rasvjeta

Ako se u blizini trpezarijskog stola nalaze druga rasvjetna tijela, bilo da je riječ o svjetlima iznad kuhinjske stijene ili zidnoj rasvjeti. Potrebno je i na njih obratiti pažnju i prilagoditi svoj izbor. npr. ako su visilice iznad kuhinjske stijene dramatičnog izgleda. Odaberite suptilnije primjerke za trpezariju.