Kako urediti dom najkvalitetnijom rasvjetom u BiH?

MASS-light Rasvjeta(Sarajevo, Banja Luka, Doboj i Bijeljina)

Mass-light : Svjetlo, prirodno ili umjetno, u svakom slučaju veoma obogaćuje prostor. Daje mu, uz funkcionalnu, i dekorativnu ulogu gdje interijer dobiva sasvim novu dimenziju i sadržaj. Bitno utiče na naše zdravlje. Zato se rasvjeta prostora mora planirati odmah u početku projekta, paralelno s ostatkom interijera. Nikako po završetku namještanja i pri kraju finansija, jer nam u tom slučaju za rasvjetu najčešće ostane malo ili ništa.

Najefikasniji doživljaj prostora, radnog, stambenog ili bilo kojega drugog veoma se jednostavno i lako može postići pravilnim osvjetljenjem i svjetlosnim efektima ili „dekorativnom rasvjetom“. Funkcionalna uloga rasvjete je prioritetna. Kvalitetno i pravilno osvijetljen radni, stambeni ili spavaći prostor uveliko olakšava i pospješuje sve radne i ostale aktivnosti u tim prostorima.

MASS-light Rasvjeta(Sarajevo, Banja Luka, Doboj i Bijeljina)

Dekorativna rasvjeta i svjetlosni efekti koji se ostvaruju jačinom, bojom, oblikom i vrstom mogu u potpunosti promijeniti doživljaj prostora, radnog i stambenog i transformisati ga u višenamjenski. Tako se svjetlosnim efektima i dekorativnom rasvjetom dio dnevnog boravka efikasno i efektno može pretvoriti u radni prostor ili prostor za odmor ili opuštanje.

MASS-light Rasvjeta(Sarajevo, Banja Luka, Doboj i Bijeljina)

Odavno je poznato da radni sto, kancelarijski ili učenički, treba biti osvijetljen s lijeve strane ili u pobočnoj varijanti s prednje strane. Za ostale radne plohe poput kuhinjskih preporučuje prednje ili „frontalno“ osvjetljenje iz više razloga. Najvažniji je da ne dolazi do tzv. „zasjenjenja“ radnih površina što uveliko ometa vizualnu percepciju samog prostora i događanja u takvom prostoru. Taj se problem efikasno rješava postavljanjem led dioda po kuhinji. Vodeći računa o brizi za okoliš, korištenjem tzv. štednih žarulja koje su skuplje, ali daleko trajnije.
Nekako se uvriježilo i postalo nepisano pravilo da su luster ili lampa, tj. rasvjeta u blagovaonicama smješteni iznad stola.

MASS-light Rasvjeta(Sarajevo, Banja Luka, Doboj i Bijeljina)

I rasvjeti kupaonskog prostora potrebno je pristupiti izuzetno promišljeno i s maksimalnom pažnjom. U kupaonskom se prostoru odvijaju aktivnosti koje i inače traže jače i kvalitetnije osvjetljenje. To je zbog preciznosti i bezbroj sitnih detalja kao što su manikiranje i šminkanje. Isto tako i zbog romantičnog ugođaja u kupaonicama.
Uz standardnu rasvjetu u kupaonice je poželjno postaviti osvjetljenje uz zidno ogledalo upravo iz gore navedenih razloga. Može uz malo mašte poslužiti i kao dekorativna rasvjeta.

MASS-light Rasvjeta(Sarajevo, Banja Luka, Doboj i Bijeljina)

Rasvjetna tijela, vlastitim dizajnom mogu sama ili kao takva dekorirati i prostoru dati novu, drukčiju i bogatiju dimenziju. Tako će ukusno dekorisani lusteri ili stojeće lampe svojim skulpturalnim dizajnom. Dodatno umjetnički obogatiti prostor, neovisno od ostatka interijera.
Na kraju, svaki prostor u stanu je specifičan i zaseban ovisno o veličini prozora, tj dotoku dnevnog svjetla, položaju prostorije (istok, zapad, sjever ili jug) itd.ž

MASS-light Rasvjeta(Sarajevo, Banja Luka, Doboj i Bijeljina)

Ukoliko niste sigurni u izbor rasvjetnih tijela, poglavito u kompleksnijim prostorima koji iziskuju kvalitetnije svjetlosne efekte ili dekorativnu rasvjetu preporuka je kontaktirati stručnjake tj. „light dizajnere“ U kompaniji Saša Trade doo imamo stručna lica i svakako treba poslušati njihov savjet kako ne bismo doživjeli „svjetlosni fijasko“ i uludo utrošili nemali novac.

Ukoliko želite kupiti rasvjetu u Sarajevu, Banja Luci, Doboju, Bijeljini i širom Bosne i Hercegovine, nudimo vam najkvalitetniju i najatraktivniju rasvjetu, a nedavno smo postali zastupnici za Mean Well u BiH.

Recent Posts