Inkadescentne sijalice

Ovo je najraširenija i većini nas najpoznatija rasvjeta. Od čega se sastoji i kako funkcionira dobra stara sijalica? Sastoji se od staklenog balona i Wolframove žarne niti. Svjetlost nastaje tako što struja teče kroz žarnu nit i grije je tj. usijava.

Ove sijalice imaju široku primjenu i proizvode se u različitim izradama i oblicima.
Grlo sijalice koje ima funkciju pričvršćenja sijalice za svjetiljku i dotok električne struje, u domaćinstvu se najviše koriste E27 i E14. E27 su one, nama poznate okrugle sijalice koje stavljamo u veliku većinu rasvjetnih tujela, plafonjera, zidnih lampi, noćnih lampi, u kuhinju ,u kupaonicu, na stepenište u dvorište… E14 su one manje, najčešće su duguljaste i njih uglavnom stavljamo u lustere (tamo gdje ih ide više komada), zidne lampe i noćne lampe manjih dimenzija. Ako nam je potrebna sijalica velike jačine i, više od 200W onda se koriste grla E40.

Posebna podgrupa običnih sijalica su reflektorske sijalice čija je uloga usmjeravanje svjetlosnog toka u željenom smjeru gdje širinu svjetlosnog snopa određuje reflektor.
Iskoristivost običnih sijalica je relativno mala, svega 5-10%, a sva preostala energija pretvara se u toplinu. Daju solidno svjetlo, a kako su vrlo jeftine i dobavljive u gotovo svim trgovinama, najčešće su korištena vrsta rasvjete u našim domaćinstvima. Predviđeni vijek trajanja je 1.000 radnih sati.

Recent Posts