Halogena rasvjeta

Danas sve popularnija i sve raširenija halogena rasvjeta za razliku od klasične rasvjete daje kvalitetnije svjetlo (prirodnije) uz manju potrošnju električne struje.
Da bi se to postiglo, u plinsko punjenje unutar staklenog balona dodaje se brom, hlor ili jod, a čime se sprječava zacrnjenje balona i osigurava konstatan svjetlosni tok.
Zbog manjih dimenzija sijalice, pruža i veću slobodu pri osmišljavanju uređenja prostora. Jedina zamjerka je preveliko zagrijavanje koje na staklenom balonu može doseći i 250oC. Danas je halogena rasvjeta dostupna u gotovo svakoj opremljenijoj trgovini uz prihvatljivu cijenu, a rok trajanja ovih sijalica je nešto duži u odnosu na klasičnu žarulju i iznosi 4.000 radnih sati. Za istu količinu svjetla, halogena sijalice potroši gotovo duplo manje električne struje od klasične sijalice.

Dobar su odabir za osvjetljavanje kupaonica (oko ogledala ili tuš kabina), radnog prostora u kuhinji ili na radnim (pisaćim) stolovima i uopće na mjestima gdje vam je potrebno dobro osvjetljenje.

Ne koriste klasično grlo kako bi se spojile sa električnom strujom već koriste sustav sa bajonet grlima gdje je potrebno sijalicu zakrenuti lijevo ili desno kako bi se spojila sa kontaktima ili pak opcija s muško/ženskim priključkom (nešto kao utikač i utičnica). Postoje dvije vrste halogenih žarulja obzirom na napon, a to su standardne 220-230V i niskonaponske 12V.

Recent Posts