Fluorescentna rasvjeta

Ovaj oblik rasvjete više je raširen u industriji nego li u domaćinstvu, ali vrlo često se zbog svog kvalitetnog i oku ugodnog svjetla zna naći u kuhinjama, kupaonicama, radionicama, garažama…

Za razliku od obične sijalice ili halogene, ovdje se do svjetlosti dolazi na nešto komplikovaniji način. Unutar staklenog balona svjetlost se generiše izbojem u živinim parama pri čemu se stvara UV zračenje koje se uz pomoć fosfora kojim je premazana unutrašnjost balona pretvara u svjetlost. Ove sijalice se ne priključuju direktno na naponsku mrežu već koriste prigušnice i startere koji za sami početak rada proizvode veći napon, a koji se kasnije normalizuje. Proizvode se u tri standardna oblika, okrugle, ravne (cijevi) i U-oblik. Predviđeni vijek trajanja ovih sijalice je 8.000 radnih sati.

Postoji određena podgrupa fluorescentnih sijalica, a to su fluokompaktne sijalice poznatije kao štedne.

Imaju slične tehničke karakteristike kao i standardne fluorescentne cijevi, jedino im je svjetlosni tok više ovisan od temperature okoline i položaju gorenja. Kompaktne fluorescentne cijevi opremljene su elektroničkim predspojnim sklopom koji garantuje paljenje i gorenje bez treperenja. Ugrađuju se na isti način kao i klasične sijalice, a predspojna naprava osigurava im 500.000 paljenja. Ove fluokompaktne sijalice mogu zamijeniti klasične sijalice bez potrebe za preuređenjem instalacije ili rasvjetnog mjesta.

Recent Posts