fbpx

Dječija soba

Visilice za Dječiju Sobu i projektovanje prostora za djecu se veoma razlikuje od projektovanja za odrasle. Zbog toga su dječije sobe oduvijek bile izazov za arhitekte. S današnjim mogućnostima savremenih materijala i modernih mašina za oblikovanje istih, taj posao postaje pravi izazov.

Visilice za svaku priliku!!! Dijete svoju sobu koristi za igranje, odmaranje, druženje, maštanje. Svaki roditelj se suočava s problemom opremanja dječije sobe ukoliko ima sreću da stambena jedinica ima odvojen i namijenjen prostor za dječiju sobu.

U današnje vrijeme najčešće se radi o sobi standardnih 12-16 m² ili polusobi od cca 9 m². Zavisno od uzrasta djeteta I namještaj je raznolik. Ako uzmemo u obzir da naše formalno obrazovanje traje minimalno 13 godina, složit ćete se da je veliki izazov upravo soba za školarca!

 

Multifunkcionalnost 

Bilo da vaše dijete tek kreće u školu ili je već u višim razredima, potrebno je da ima svoj radni prostor, funkcionalan, praktičan i što je najvažnije da se sviđa vašem djetetu. Ako je moguće, razgovarajte s djetetom o uređenju buduće sobe. Tako ćete saznati koje su mu omiljene boje i kako misli da soba treba da izgleda. Djeca koriste svoj proctor za razne svrhe. Zbog toga se odlučite za multifunkcionalan namještaj: krevet s prostorom za odlaganje, police s lampom za čitanje, kutije za odlaganje igračaka I slično. Sigurnost djeteta je prioritet. Ivice namještaja neka budu zaobljene. Ako na namještaju postoje stepenice, obavezno postavite ogradu. Koristite svijetle boje. Bijela boja namještaja s detaljima u drugoj boji je najpraktičnije rješenje.

Vodite računa da se boje detalja mijenjaju kroz par godina, kako djeca rastu. S ladicom i dušekom ispod kreveta uvijek ćete biti spremni za iznenadnu posjetu najboljih drugova. Samim tim potičete svoje dijete da iskoristi tu mogućnost druženja s prijateljima.

 

Dekoracija i Rasvjeta

Radni stolovi bi trebali da budu trendy i lijep komad namještaja i da se dobro uklapaju s enterijerom tinejdžerske sobe. Dosadni i klasični stolovi ne dolaze u obzir u sobama tinejdžera, jer se ne uklapaju u njihov nemiran duh. Osim radnih stolova, ovaj namještaj treba da ima i dosta prostora za odlaganje knjiga, svesaka i elektronskih spravica. Radni sto koji je na jednoj strani oslonjen na policu i konzolno pričvršćen za zid je dobro i nesvakidašnje rješenje za tinejdžerske sobe.

Uz radni sto je neizostavni dio i Stolna lampa čak i Podne lampe ukoliko je radni sto manjih dimenzija.  U zavisnosti od mogućnosti i ambijenta odlične ideje se mogu realizovati sa Zidnim i Spot lampama. Prednost kod pravljenja namještaja po mjeri, je to što se rasvjeta može savršeno uklopiti u materijale različitih komada.

Svjetlo možete ugraditi u policu iznad radnog stola što će zamijeniti radnu lampu ili visilice, a pritom će izgledati dobro. Ovo je naročito pogodno rješenje, ako je radni sto manjih dimenzija. Kombinacija više boja u tinejdžerskoj sobi može biti zanimljivo rješenje, ali vodite računa da jedna boja bude osnovna, a da se ostale boje pojavljuju na manjem broju elemenata kako bi se izbjeglo šarenilo. Osnovna boja lako se može kombinirati i s nekim detaljima u drvenom dekoru, svjetlije nijanse.

Koristite dodatke da dekorišete dječiju sobu poput zidnih stikera s porukama, tapete s printom karte svijeta, visilicama različitog dizajna i oblika.