fbpx

U današnje vrijeme je nezamislivo da živimo bez izvora svjetlosti. Ona je preduslov da bismo mogli imati normalan život. Zato nastojimo produžiti dan, toliko produžiti da smo osvijetili noć.
Teško je zamisliti kako bi svijet danas izgledao da nemamo sijalice.
Sijalica je električni uređaj koji proizvodi svjetlost iz električne struje, funkcioniše tako što kroz nju prolazi tanka nit koja se zagrijava i emituje svjetlost. Staklo štiti taj proces od kiseonika, i tako ne dolazi do oksidacije.Sijalica je prvi puz zasjala 1881.god. u New York-u. Devet godina nakon toga, tačnije 1890.godine prva sijalica na Balkanu zasvijetlila je u Semizovcu. Tada je u Semizovcu bila separacija rude mangana, te je zbog tadašnjih potreba izgraena mala hidrocentrala sa dva generatora jačine 110w, koja je, osim separacije, osvjetljavala i Semizovac sa nekoliko sijalica. Zbog ovog istorijskog događaja izgrađen je spomenik u Semizovcu, u dvorištu Osnovne škole.
U današnje vrijeme se ove stare sijalice zbog svog kraćeg roka trajanja sve više zamjenjuju modernim led sijalicama. Odlikuje ih štedljivost, dugotrajnost, veća otpornost na promjene napona, nema UV zračenja. Izaberite i vi vašu savršenu sijalicu iz našeg asortimana.