fbpx

Ušteda električne energije sa LED sijalicama!?

Ušteda električne energije – LED sijalica

Živimo u modernom dobu kada tehnika napreduje vrlo brzo, kada uređaji bivaju sve bolji i efikasniji u radu, a njihova cena pada. Do pre par godina naše domove osvetljavale su obične sijalice sa užarenom niti, ali zahvaljujući napretku tehnologije, štedljive sijalice (CFL) ih sve više odmenjuju u toj dužnosti. Sada smo došli do toga da LED (Light-Emitting Diode) bude još jedan korak ka manjoj potrošnji električne energije i boljem osvetljavanju prostorija u kojima boravimo. Ali, kolika je zapravo ušteda?

 

Da objasnimo šta karakteriše sve aktuelne tipove sijalica:

Inkadescentna

Obična sijalica  je električna sijalica koja zagrevanjem niti do visoke temperature, propuštanjem struje kroz istu, odaje vidljivu svetlost. Nit je zaštićena od oksidacije vakuumom i staklom koje je okružuje. Takva sijalica ima kratak vek trajanja (u odnosu na CFL i LED sijalice), troši značajno više energije od CFL i LED sijalica i vrlo je osetljiva na mehanička oštećenja.

Štedljiva sijalica

(CFL, kompaktna fluorescentna lampa) odaje svetlost tako što se elektroni na živi pobuđuju i zrače ultra-ljubičastom svetlošću. UV svetlost se pretvara u vidljivu svetlost dok prolazi kroz fluorescentni premaz unutar sijalice. Zbog ovakvog principa radan. Ona sadrži malu dozu žive. Troši 3-5 puta manje struje i traje do 6 puta duže od obične sijalice.

LED sijalica

(Dioda koja emituje svetlost) odaje svetlost tako što elektroni stalno prolaze kroz poluprovodnik. One mogu biti raznih oblika. Odaju svetlost u raznim temperaturnim bojama (uvek naznačeno u Kelvinima) i prilično su hladne na dodir. Što je još bitnije, ne sadrže toksične elemente poput olova, žive, kadmijum, a troše i do 10 puta manje od obične sijalice.

Kupite LED?!

Prilikom kupovine sijalice, obratiti pažnju na broj lumena (mera za jačinu osvetljenja). Ovo je poređenje tipova sijalica po potrošnji:

Obične Štedljive LED Jačina osvetljenja
40W 8-12W 4-5W 450lm
60W 13-18W 6-8W 800lm
75W 19-22W 9-12W 1100lm
100W 23-30W 16-20W 1600lm

Kao što se vidi iz same tabele, LED sijalice imaju drastično manju potrošnju od običnih sijalica.