fbpx

Odabir Vrtne rasvjete – Mass-light

Svjetlost koja noći čini ugodnijim

Vrtnu rasvjetu treba dobro isplanirati tako da svjetiljke osvjetljavaju samo vrt, a da pritom ne smetaju susjedima

Bujni parkovi s visokim stablima i s gustim krošnjama ne dozvoljavaju dovoljan priliv sunčane energije za napajanje solarnih rasvjetnih tijelapa potrebno koristiti klasično napajanje rasvjete električnom energijom.

Postavljanje i montiranje elektroinstalacije vrtne rasvjete mogu obavljati samo ovlašteni stručnjaci

Sigurnosne mjere

Pravilno osvjetljenje u vrtu produžuje vrijeme korištenje istog za toplih večeri. Dobro planiranim postavljanjem svjetiljki vrt po noći djeluje posve drugačije nego po danu i može dočarati vrlo ugodnu atmosferu. Ali pravi je odabir da se umjesto cijelog vrta osvijetli samo pojedine predmete ili područja u njemu.

Preveliki broj rasvjetnih tijela ne stvara pravi ugođaj jer je upravo prijelaz iz svjetlosti u tamu ono što je zanimljivo. U svakom slučaju, treba planirati rasvjetu tako da svjetiljke osvjetljavaju samo vrt kojem su namijenjene, a da pritom ne smetaju susjedima.

Kod planiranja vrtne rasvjete potrebno je voditi računa o nizu sigurnosnih mjera. Postavljanje i montiranje elektroinstalacije vrtne rasvjete mogu obavljati samo ovlašteni stručnjaci. Bez obzira na otežan rad, skupoću ili dugotrajnost izvođač radova ne smije odustati ili zanemariti postojeće važeće propise. On je odgovoran za poštivanje važećih propisa i odredbi te snosi odgovornost za pokrivanje štete jer osiguravajuće kuće ne pokrivaju štetu nastalu nestručno obavljenih elektroinstalacijskih radova.

Pri izvedbi električnih instalacija na otvorenom potrebna je posebna opreznost. Nužno je voditi računa o tome da instalacije koje djeluju nisu automatske i sigurne, te da neispravne instalacije ometaju funkciju uređaja, pa može doći do strujnog udara, smrtnog slučaja pa i do požara. Stoga treba voditi računa da se na instalacijama ne radi pod naponom. Pred početak rada instalaciju treba isključiti iz strujnog kruga, isključiti napon, uz pomoć ispitivača napona provjeriti je li instalacija pod naponom i na isključene osigurače staviti upozorenje.

Propisana snaga rasvjete je jedan vat (W) po četvornom metru vrtne površine

Vodootporne instalacije

Najpovoljnije je planirati i instalirati vanjsku rasvjetu u vrtu prije nego je vrt oblikovan, već prema projektnoj dokumentaciji izrađenoj od stručnjaka za to područje. Prema standardima, odnosno prema pravilu za ukupnu količinu svjetlosti u vrtu, propisana snaga rasvjete je jedan vat (W) po četvornom metru vrtne površine.

Pravilo koje vrijedi za skoro sve vrtove je da vodove treba polagati na najmanju dubinu od 60 centimetra i izraditi plan polaganja kabela kako ne bi bili oštećeni kod prekopavanja vrta. Također, prilikom polaganja kabela potrebno je zaobilaziti drveće da se ne bi oštetilo korijenje. Sva instalacija u vrtu treba biti vodootporna.

Za rasvjetu u vrtovima najprimjerenije i najpogodnije su takozvane reflektorske sijalice. Pod njihovom toplom svjetlošću najbolje i najrealnije se ističu boje i oblici biljaka. Takve reflektore možemo postaviti na udaljenost 10 metara i bliže od objekta kojeg želimo osvijetliti. Zbog kablovske fiksne mreže svjetiljke se moraju ugraditi na temelje. Moguće je reflektore postaviti na palice utaknute u zemlju umjesto na fiksne temelje, ali je u tom slučaju obvezno naznačiti točnu trasu i lokaciju podzemnih kabela kao i vodonepropusne spojne kutije primijenjene za takvu namjenu.

Reflektore je moguće postaviti i na drveće ili zidove kuće i ograde. Posebno efektno osvjetljenje pojedinih grmova ili biljaka moguće je izvesti malim reflektorima s posebno odabranim sijalicama u bojama i tako dodatno naglasiti njihovu egzotičnost i oblike.

Ako u vrtu postoje stepenice ili vodene površine moguće ih je osvijetliti svjetiljkama montiranim kraj stepenica ili ugrađenim u same stepenice, a ispod vodene površine ugraditi vodonepropusne reflektore ili svjetiljke. Osvjetljenje vrtova, bez obzira na veličinu, danas više ne predstavlja tako veliku investiciju, a proces instaliranja uređaja i kabela relativno se lako izvodi.

Mali podsjetnik

Podne svjetiljke mogu se ugrađivati u ili na zemlju tako da osvjetljavaju grm, drvo, stazu ili kamenjar. Rade ih u verzijama ‘drive over’ i ‘walk over’. Ako je rasvjeta izvedena tako da se svjetiljkom osvjetljava samo staza, fontana, cvjetni ili zeleni grm, drvo, kamenjar ili neki drugi vrtni detalj ugođaj je ljepši. Za rasvjetu grmlja, cvjetova, staza ili perivoja potrebno je tek 50 do 100 luxa.

Luxomatom se pali i gasi rasvjeta ovisno o količini dnevnog svjetla, a infracrveni senzor pali i gasi rasvjetu ovisno o prisutnosti bilo kojeg toplog tijela, bio to čovjek, pas, mačka ili vozilo.

Za cjelonoćnu rasvjetu treba predvidjeti rasvjetu sa LED sijalicama. Sijalice u svjetiljkama mogu biti svih vrsta, oblika i boja, po želji investitora.

Svjetiljke mogu biti zidne, samostojeće, ugradne zidne i ugradne podne.

Zidne ugradne svjetiljke namijenjene su za nisko osvjetljenje (20 – 30 centimetra od poda) staza, puteva i slično.

Izvor: P.G.